valkoista sisustamista, kirpparilöytöjä ja unelmia

tiistai 18. marraskuuta 2014

Sintit laatikossa

Tämä on taas se aika vuodesta, kun kukkia on Jennyn Talossa ihan joka puolella. Minä rakastan Joulua ja Joulukukkia, mutta se ei tainnut tulla kenellekään enää yllätyksenä :)
Kukissa panostan aina laatuu, mutta... Ihan vielä ei ole Joulukukkien se paras sesonki, joten hurahtaneena on pakko ottaa mitä saa. Sipulikukissa eli minun suosikeissani; hyasinteissa ja Amarylliksissä kannattaa noudattaa yhtä periaatetta. Mitä isompi sipuli, sitä parempi kukka kaikin puolin!  Esimerkiksi Amaryllis tekee isosta sipulista useimmiten 3 kukkavanaa. Toki sipulikukissa, oli ne sitten Joulu tai ei, kannattaa muistaa myös se, ettei varsinaisia hoito-ohjeita ole (niitä minulta usein kysytään), ne kukkivat sen aikaa, kun kukkivat, hoiti niitä tai ei. Muutama niksi kukinnan pitkittämiseksi kuitenkin on. 

Nosta hyasintit jääkaappiin yöksi. Myös kukassa jo olevat jaksavat silloin pidempään.

Älä kastele. Kastelemalla saat varret kasvamaan hujopiksi. Hyasintissa se ei niinkään haittaa, mutta Amaryllis kasvattaa niin pitkän varren, että napsahtaa kukan painosta poikki varmasti. Varsinkin kerrotuissa versioissa. Sipulissa on varastoituneena kaikki mitä kukka tarvitsee kukkiakseen. Minä lorautan pikkuisen vettä silloin, kun ostan ja siirrän ne muoviruukuistaan omiini, kuten nyt tähän metalliseen Hangon keksi rasiaan. (Tokikin, jos hyasinttisi ovat samannäköisiä, kuin minun nyt ja Jouluaatto lähestyy uhkaavasti ja pelkäät, etteivät ne ehdi aueta, niin tee kaikki päinvastoin! Pidä lämpimässä ja kastele lämpimällä vedellä! :) )

Varmista, etteivät kukat ole patterin päällä/välittömässä läheisyydessä.  Molempien kohtaloksi ja kuivumiseksi, joka saattaa aiheuttaa sen, että esim hyasintin kukat kuivuvat jo ennen aukeamista, koituu ikkunalaudoille sijoittaminen, jonka alla on patteri. Nämä Joulukukat eivät tarvitse valoa, joten siksi niitä ei tarvitse ikkunalle laittaa. 

Mitä viileämpi talo, sitä pidempään kukat jaksavat. Mutta ne kuitenkin kukkivat vain rajallisen ajan.

Muistutuksena Joulutähdestä; se ei siedä minkäänlaista vetoa/kylmää! Joulutähteä ei siis kannata nostaa jääkaappiin yöksi. Eikä kannata sijoittaa kuistille, jossa se altistuu vedolle. Marketeista ostaessasi laita takin sisään ja juokse lämpimään autoon. Kylmä auto ja pakkaamattomuus pakkasilla on Joulutähden varma "murha" :)

Ja vielä yksi knoppitieto. Valkoiset ovat aina heiveröisimpiä! Jalostuksesta huolimatta valkoisista hyasinteista, vaikkakin superextra-laatuisena, ei olla saatu yhtä muhkeita kuin varsinkin vaaleanpunaisista. Myös Amaryllikset ovat valkoisena vaikeampia kasvattaa kuin punaiset. 

Työmatkalla poikkesin Ikeassa, mistä nämä minun sinttini ovat nyt "kotoisin". Pikkuriikkisiä sipuleita eli odotettavissa ei mitään jättihyasintteja ole, mutta tuoksun ne pikkuisetkin tuovat! Näin alullaan olevat aukeavat huoneenlämmössä parissa viikossa. Näitä en vie jääkaappiin, koska haluan ne auki mahdollisimman pian!

Viime viikonloppuna olin sokerikukka-kurssilla. Oli oikein ihana kurssi, ihanat vetäjät aivan guruja! Ensi postaukseen yritän ujuttaa aikaansaannokseni :)


Poika tulee kohta koulusta valittamaan hurjaa nälkäänsä! Mulla on yllätys: täällä onkin ruoka valmiina ;)

Nähdään rakkaat, Jenny
2 kommenttia:

  1. Kiva että Jennyn Talo palasi tauolta :) Tämä blogi on niin tunnelmallinen ja aina mukava lukea. Tosi hienoa kuulla että positiivisia muutoksia elämässäsi.

    t. Inka

    VastaaPoista

Kiitos, kun ilahdutit minua tervehdykselläsi!