valkoista sisustamista, kirpparilöytöjä ja unelmia

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Tupaantulijaiset

Isäni ja hänen naisystävänsä tupaantulijaisia vietettiin viime lauantaina. He olivat tilanneet minulta ruuat. Menyksi ehdotin mansikkakakku ja rosvopaistia. Mansikkakakkua tietysti siksi, että mansikka-aika oli parhaimmillaan ja rosvopaistia siksi, että se on isäni yksi lempiruuista ja nykypäivänä melko harvinainen. Vaikkakin slowfoodia parhaimmillaan!
Lisäksi nautimme uusia perunoita, makarooni-ja vihersalaattia, patonkia, suklaa-toffeekeksejä ja vaahtokarkkeja. Maakuoppaan laitettiin sekä possua, että nautaa.
Kakunkoriste sokerimassasta ja nonparelleista
Kokki juhlavaatteissa
Etelän porot :)
Näkymä parvekkeelta
Rosvopaisti
Mureat paistit, edessä nauta.
 
Mansikkakakun tein perinteisellä ohjeella, joka ei ole koskaan pettänyt! Kahteen erikokoiseen irtopohjavuokaan. Täytteeksi konstailemattomasti paljon mansikkaa pilkottuna ja kermavaahtoa. Simppelisti ihan parasta näin kesällä.
 
Kakkupohja
4 munaa
2dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl maissijauhoa (Maizenaa)
1tl leivinjauhetta
 
Paista n. 30 min 175 asteessa uunin alaosassa.
 
 
Rosvopaisti
4kg naudan paistia
4kg sian kinkkua
porkkanaa
palsternakkaa
sipulia
pippuria
merisuolaa (aika ronskilla kädellä)
 
Paisteja voi myös marinoida muutaman tunnin ennen kuoppaan laittamista, mutta me halusimme perusmakuja. Marinointiin voi käyttää soijaa, öljyä, mausteita...
 
Kaiva n. metrin syvä kuoppa, niin iso, että lihat mahtuvat vierekkäin. Laita pohjalle kiviä pediksi lihoille. Tee päälle nuotio. Polta nuotiota 3 tuntia ennen lihojen laittamista kuoppaan. Laita kasviksia ja mausteita molempien lihojen paketteihin. Kääri lihat ensin voipaperiin, sitten folioon ja viimeiseksi kasteltuun sanomalehteen. Noston helpottamiseksi voit kääräistä ympärille vielä kanaverkkoa tai laittaa sitä paistien alle kuoppaan.
Lapioi nuotio kottikärryihin ja laita lihat kuoppaan. Peitä hiekalla ja kivillä. Lihojen päällä pitää olla n. 20-30cm hiekkaa. Tee päälle uusi nuotio. Polta nuotiota 9 tuntia tulen hiipumatta välillä ollenkaan. Mikään juhannuskokko sen ei tarvitse kuitenkaan olla :)
9 tunnin jälkeen nosta lihat ja nauti.
 
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan rosvopaistia!! Kukaan ei viettänyt koko päivää keittiössä, kun paistit tulivat maakuopassa ihan itsekseen. JA tästä riittää isollekin porukalle hyvin evästä. Iltapalaksi jäi vielä leivän päällekin.
 
Iloista viikonloppua!
 
Nähdään rakkaat, Jenny


2 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen postaus, en ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta rosvopaistista ja heti alkoi tehdä mieli, mahtaisiko Ukko kaivaa kuopan...ihanat herkut, onnea uuteen kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!! Ja onnistuu tietysti pienemmälläkin paistilla, ei aina tarvitse armeijaa ruokkia :) Monttuun voi sitten istuttaa vaikka kukkia, jos paikka on sopiva :)

      Poista

Kiitos, kun ilahdutit minua tervehdykselläsi!