valkoista sisustamista, kirpparilöytöjä ja unelmia

perjantai 16. elokuuta 2013

Cronut & applepie

Perjantai-ilta tarkoittaa usein leipomishommia Jennyn talossa. Tänään päätin kokeilla jotain, johon newyorkilaiset ovat nyt kuulemma täysin hullaantuneita. Yhteen kioskiin, jossa niitä myydään, saattaa olla 200m jono! Nämä koukuttavat leivonnaiset ovat cronutseja, siis croissantin ja donitsin risteytys.
 
 
Tee näin: osta valmista croissant-taikinaa ja painele 2 levyä päällekäin. Taita se sitten vielä puoliksi (pitkittäin) ja paina lasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta lätty. Tee pyöreällä piparkakkumuotilla keskelle reikä. Paista öljyssä/munkkirasvassa munkkien tapaan. Nosta talouspaperin päälle "kuivumaan". Anna jäähtyä. Koristele suklaalla, nonparelleilla, sokeri-kanelilla tai tomusokeri-maito seoksella. Muutaman leikkasin halki ja laitoin väliin vaniljakastiketta. Netti on juuri nyt täynnä cronut-ohjeita, joten sieltä vain kurkkimaan vinkkejä syksyn the herkusta!
Jämätaikinasta paistelin solmucroissantteja.
 
Tein vielä omenapiirakan uusista omenoista. Tämä vanha ohje on ollut äidillä vuodesta 1986 ja meillä on tehty sitä niin kauan, kuin minä muistan. Takuu varma ohje ja ihana marenki-unelma!
 
Italialainen omenatorttu
 
pohja:
125g margariinia
vajaa desilitra sokeria
 (minä kokeilin nyt ensimmäistä kertaa Steviaa)
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
3 keltuaista
Sekoita aineet keskenään vaivaamatta.
 
täyte:
7-8 keskikokoista hapanta omenaa
1dl sokeria
1 sitruunan mehu
(1dl rusinoita)
Paloittele omenat lohkoiksi. Sekoita aineet kattilaan ja anna hiljalleen kiehua, niin että omenat pehmenevät.
 
marenki:
3 valkuaista
vajaa 1 dl sokeria
Laita valkuaiset ja puolet sokerista kulhoon ja vatkaa. Lisää loput sokerista pikku hiljaa marenkiin samalla vatkaten.
 
Painele pohjataikina piirakkavuokaan ja lisää omenalohkot päälle. Paista 200 asteessa n.20 minuuttia. Ota piirakka uunista ja kuorruta marengilla. Levitä lastalla tai pursota. Pienennä uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista piirakkaa vielä n.15 min., kunnes marenki on kullanruskeaa.
 
Omenapiirakka on jo hyväksi havaittu, mutta mun mielestä nuo cronutit ei nyt ihan mielettömiä olleet. Kivan rapea pinta ja mukavasti yhteen sopivat sokeri-kaneli ja vaniljatäyte. Eikä todellakaan mikään kevyt herkku! Poika sensijaan kommentoi "ihansikahyviä"!
 
Ensi postauksessa näette mun uusimman aarteen! Mutta nyt menen nukkumaan, että jaksan huomenna herätä ajoissa ja lähteä ystävän kanssa Hämeenpuiston ihanaan sisustustapahtumaan!
 
Nähdään rakkaat, Jenny



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun ilahdutit minua tervehdykselläsi!