valkoista sisustamista, kirpparilöytöjä ja unelmia

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Mustikoiden aikaan

Minä sain eilen ihania vieraita, joita en ole nähnyt vuosiin. Kaksi kolmesta ala-aste ja yläaste aikaisesta parhaasta ystävästäni. L on asunut vuosia Espanjassa, S Ivalossa ja valitettavasti kolmas meistä oli juuri lomamatkalla eikä siis päässyt paikalle. Mutta me kolme treffattiin ja näin myös tyttöjen ihanat lapset! L:n lapsia olen nähnyt vain kuvissa ja nyt ekaa kertaa "livenä". S odotti nuorimmaistaan viimeksi, kun hänet tapasin ja nyt näin siis tämän pellavapäänkin.
Lapsille kelpasi jätski ja me aikuiset nautiskeltiin mustikka-kardemumma kakkua. Yllättäen Lindan kirjasta. Ihana ohje, hiukan erilainen kuin kakut yleensä. Ja mustikan ja kardemumman makuyhdistelmä oli aika upea! JA mikä parasta kakkupohjaa ei tule ollenkaan rasvaa! Kakku on siis  rasvaton :)

 
Kardemumma-mustikkakakku
 
 
Kardemummakakkupohja:
3suurta munaa
3dl sokeria
1dl maitoa
2tl vaniljasokeria
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1-1,5tl kardemummaa
 
Mustikka-vaniljahillo väliin:
n.1litra tuoreita mustikoita
2dl hillosokeria
1dl sokeria
1 vaniljatanko
 
Jogurttikuorrute:
4dl kuohukermaa
2dl turkkilaista jogurttia
1rkl sokeria
(tällä sokerimäärällä kuorrutteesta ei tule makea, lisää siis sokeria jos haluat makean kuorrutuksen)
Kuorrutetta tulee siis myös väliin, siksi noin suuri määrä.
 
Kakkupohja:
Vuoraa leivinpaperilla n.15cm vuoka pohjasta ja "seiniltä". Vaahdota munat ja sokeri. Lisää maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti taikinaan. Paista 175 n.50 min.
 
Hillo:
Laita mustikat ja sokerit kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet mustikoiden joukkoon. Laita koko vaniljatanko myös seokseen. Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 min. Jäähdytä hillo.
 
Kuorrute:
Sekoita kerma, jogurtti ja sokeri. Vatkaa kiinteäksi vaahdoksi.
 
Kakun kokoaminen:
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaa. Laita pohjalle kermaseosta, mustikkahilloa ja kakkulevy. Toista. Päälimmäiseksi kakkulevy. Kuorruta koko kakku kermaseoksella ja tasoita tasaiseksi. Tee sitten halutessasi kuvioita kuorrutteeseen. Minä tein kakun pinnan ottamalla seosta pikkulusikan kuperalle puolelle ja "pyyhkäisemällä" kuorrutteen kakun pintaan. Koristelin pinnan pensasmustikoilla, jotka eivät värjää kermaa.
 
Pupunen on onnellinen porkkanamaamme antimista!!
 
Nähdään rakkaat, Jenny
 

torstai 25. heinäkuuta 2013

Innostusta

Ensin minua potkaisi se 3 kuukauden ikäinen varsuli. 2 viikkoa liikuntakieltoa. Sitten, kun paraninkin nopeammin, innostuin liikaa ja sain plantaarifaskiitin kantapäähän. On muuten todella kivulias tulehdus! Tarkkaan en tiedä tuliko se liiasta rasituksesta yhtäkkiä, pelkällä asfaltilla juoksemisesta vai oliko juoksukenkien vaimennukset kuluneet olemattomiin. Summasummarum 2 viikkoa liikuntakieltoa. Tässä tapauksessa se oli hyvin helppoa, pelkästään kävely oli lähes mahdotonta!
Nyt vaiva on (TOIVOTTAVASTI) selätetty ja eilen kävin juoksukenkäostoksilla. Ja olen rakastunut :) Minä olen vuosia jo luottanut Asicsiin, enkä tehnyt nytkään poikkeusta. Mutta täytyy kyllä myöntää, että harkitsin syrjähyppyä tooosi pitkään. Nikelta on tullut Vomero 8 ja pakko sanoa, että oli kyllä todellinen kilpailija mun vakkarimerkille. IHAN hirmuisen pehmeä jalkaan! Asicsin vaimennusjärjestelmät ja minun jalkaani sopivuus sitten kuitenkin ratkaisivat. Nämä ovat ihan superit!!
Hintahan on ihan pyörryttävän kamala, mutta minä en ole koskaan suostunut tinkimään liikuntavälineiden laadusta. Enkä ainakaan kenkien! Ja pojalla myös luistimet menevät tähän kategoriaan. Luulen, että mikään ei ole kamalampaa kuin surkeilla välineillä harrastaminen! Tai vaarallisilla jopa.
Eilen heti ulkoilutin lenkkarit pitkällä kävelylenkillä ja tänään aion tehdä saman. Aloitan kantapään takia nyt rauhallisesti. Viikonloppuna sitten olen antanut itselleni luvan juoksulenkkiin. Ihanaa!
Reipasta loppuviikkoa Sinulle!

Jenny
 

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Tänään olen...

 
 
...leiponut paljon. Grahamsämpylöitä, jauhelihapihvejä
ja 3:n suklaan cookieita.
(Cookie-ohje toisiksi uusimmasta Kotivinkistä. Omilla muutoksilla tosin)
 
 
...ottanut sohvalla päiväunoset.
(eräs mustamakkara kainalossa)
 
 
...ollut erimieltä pojan kanssa.
(ei siis riidelty:))
 
 
...saanut äidiltä vadelmia ja tilannut ämpärillisen mustikoita talven varalle.
 
 
...uumoillut tulevaisuutta.
 
 
...haaveillut. Aika monestakin asiasta! Aika näyttää mitkä toteutuvat.
 
 
...kerännyt kimpun luonnonkukista. Todennäköisesti niitä tämän kesän viimeisimpiä.
 
 
...lenkkeillyt koiran kanssa ja iloinnut siitä ettei kantapäähän koskenut!
Arvaillut siinä samalla, että olisiko tulehdus poistunut.
 
 
...kylästellyt siskon luona.
 
 
...ihmetellyt ajan juoksua. Ja juoksevan se tuntuu, heinäkuukin jo kiskoo viimeisiään!
 
 
...maksanut laskuja.
(aina yhtä plaah)
 
 
...epäillyt laktoosi-intoleranssia vatsakipujen takia.
 
 
...saanut haleja ja suukkoja siskon lapsilta. Ja myös koiralta :)
 
 
...järjestänyt treffit yläaste aikaisten parhaiden kavereiden kanssa.
 
 
 
Huomenna on mentävä juoksukenkä ostoksille.
 
Nähdään rakkaat, Jenny


sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Nimpparijuhlallisuuksia

Taas on se aika kesästä, että minä ja äiti vietetään nimipäivää ja isäni syntymäpäivää. Hän tosin juhlii sitä nyt Venetsiassa (mä olen kade!!). Me kokoonnuttiin Antin rantaan herkuttelemaan. Vaikka varsinainen kattaus päätettiin laittaa sisälle, muutamana viime päivänä on ollut hirmuisen kylmä, jopa melkein syksyinen ilma, tarkenimme silti hiukan ulkoillakin. Sulassa sovussa juoksentelivat koirat, kanat ja lapset :) Käväisin pikaisesti myös ihanassa Vaihmalan hovissa kurkkaamassa alehyllyt.
Vaihmalan hovi on siis melkein Antin naapurissa. Hotelli, ravintola ja sisustusmyymälä saman katon alla, upea vanha paikka. Ihan vieressä on myös golf-kenttä. Putiikissa myydään Creamin vaatteita, Riviera Maisonia, Lexintonia ym.
Mä ostin itselleni nimpparilahjaksi uudet housut. Farkkujen ja lekkareiden risteytyksen, näyttää farkuilta, mutta venyy ja paukkuu :) Totuttelua hiukan vaativat nuo revityt kohdat, mutta muuten tykkään näistä ihan hirveästi!

(Vaihteeksi mulla jalassa mun tämän kesän ihan ehdottomat lempparikengät!!)
 
 
Kesä hujahtaa hirmuista vauhtia!
Nähdään rakkaat, Jenny

maanantai 15. heinäkuuta 2013

"tytöt" Tampereella

Me vietettiin tyttöjen shoppailupäivä siskon ja äidin kanssa Tampereella tänään. Meillä kaikilla kun on nyt loma! Ihania ostoksia, ihanaa seuraa ja aaaaiiiivan mahtavaa ruokaa!! Postaus siis sisältää hurjasti mainontaa ja tuotesijoittelua ja.... :)
Aamukahvit nautittiin by Ellessä alarannassa. Yksi ihan suosikeistani, tekevät kaiken itse. Voisilmäpulla on minun suosikkini, mutta ihan tavallinen rinkulamunkki oli myös todella hyvä!! Heidän salaattinsa ovat myös aivan mahtavia!
Muutama tunti shoppailua välissä ja sitten olikin jo lounasaika :) Me valittiin paikaksi myös alarannassa oleva Sanna's cafe&salad. Se on jo vanha tuttu, eikä myöskään petä koskaan! Äiti ja sisko söivät mustajuurikeittoa (ihan mielettömän hyvää) ja minä kokeilin savulohileivän. Meinasin kieleni nielaista :) Siitä syystä kuvia ei ole annoksista, kun ei ehtinyt kuvata, kun olivat jo lautasilta kadonneet :) Grillatun ruisleivän päällä oli runsaasti lohta, Hollandaise-kastiketta ja jotain paprikahilloketta, juuri sopivan makeaa suolaisen lohen seuraksi ja vihersalaattia. Ihan täydellinen lounas siis!
Pikaisesti kävimme tutustumassa uuteen sisustusliikkeeseen, jonka nimen valitettavasti unohdin matkan varrella... Mutta ihanaa, vähän erilaista tavaraa!
Nähdään rakkaat, Jenny

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Omasta pihasta

Mehua keittäessäni apulaiseni oli pakko pitää nenä ainakin varpaan päällä :)
Ja kyllä; mä kuljen villasukissa kesät talvet :)
Herneet kypsyvät hurjaa vauhtia. Vielä kaikki menevät suoraan suuhun, mutta etsin jo hyvää hernesosekeiton ohjetta, jos saisin jotain ruokaakin niistä tehtyä. Nyt ne ovat niin makeita, ettei malta "pilata" ihania herneitä keittämällä.
Mustikoita keräsin kolmisen litraa tuosta meidän takapihalta. Varpuja siinä on aika vähän, mutta yllättävän paljon siitä kuitenkin marjaa tuli. Minä rakastan mustikkaa ja siksi peratessani söin kourakaupalla huulet sinisenä. Lopuista keitin mehua. Kokeilin Lindan ohjetta kirjasta "Pala kakkua - ja paljon muuta"
 
Mustikkajuoma
2 pullollista
 
1,5-2 litraa tuoreita mustikoita
1,5 litraa vettä
8dl sokeria
(minä pistin vain 6dl)
3tl sitruunahappoa
(minä laitoin 1,5 sitruunan mehun)
 
Soseuta mustikat kevyesti kulhossa. Lisää 1 litra vettä. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Sekoittele välillä.
Kaada isoon kattilaan, lisää loput vedestä. Kiehauta välillä sekoittaen. Kuori vaahto pois.
Siivilöi huolella. Lisää vielä kuumahkoon mehuun sokeri ja sitruuna.
Pullota. Säilytä juoma kylmässä. Laimenna maun mukaan, meillä mennään puolet mehua puolet vettä.
Parhaimmillaan hyvin jäähdytettynä, jääpalojen ja sitruunaviipaleiden kera.
 
 
Meidän yövieras ja poika heräilevät ja haluavat uimaan. Minä lähden heille kuljettajaksi vaikka rantaa ei kovin pitkä matka olekaan!
 
Nähdään rakkaat, Jenny  

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Tupaantulijaiset

Isäni ja hänen naisystävänsä tupaantulijaisia vietettiin viime lauantaina. He olivat tilanneet minulta ruuat. Menyksi ehdotin mansikkakakku ja rosvopaistia. Mansikkakakkua tietysti siksi, että mansikka-aika oli parhaimmillaan ja rosvopaistia siksi, että se on isäni yksi lempiruuista ja nykypäivänä melko harvinainen. Vaikkakin slowfoodia parhaimmillaan!
Lisäksi nautimme uusia perunoita, makarooni-ja vihersalaattia, patonkia, suklaa-toffeekeksejä ja vaahtokarkkeja. Maakuoppaan laitettiin sekä possua, että nautaa.
Kakunkoriste sokerimassasta ja nonparelleista
Kokki juhlavaatteissa
Etelän porot :)
Näkymä parvekkeelta
Rosvopaisti
Mureat paistit, edessä nauta.
 
Mansikkakakun tein perinteisellä ohjeella, joka ei ole koskaan pettänyt! Kahteen erikokoiseen irtopohjavuokaan. Täytteeksi konstailemattomasti paljon mansikkaa pilkottuna ja kermavaahtoa. Simppelisti ihan parasta näin kesällä.
 
Kakkupohja
4 munaa
2dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl maissijauhoa (Maizenaa)
1tl leivinjauhetta
 
Paista n. 30 min 175 asteessa uunin alaosassa.
 
 
Rosvopaisti
4kg naudan paistia
4kg sian kinkkua
porkkanaa
palsternakkaa
sipulia
pippuria
merisuolaa (aika ronskilla kädellä)
 
Paisteja voi myös marinoida muutaman tunnin ennen kuoppaan laittamista, mutta me halusimme perusmakuja. Marinointiin voi käyttää soijaa, öljyä, mausteita...
 
Kaiva n. metrin syvä kuoppa, niin iso, että lihat mahtuvat vierekkäin. Laita pohjalle kiviä pediksi lihoille. Tee päälle nuotio. Polta nuotiota 3 tuntia ennen lihojen laittamista kuoppaan. Laita kasviksia ja mausteita molempien lihojen paketteihin. Kääri lihat ensin voipaperiin, sitten folioon ja viimeiseksi kasteltuun sanomalehteen. Noston helpottamiseksi voit kääräistä ympärille vielä kanaverkkoa tai laittaa sitä paistien alle kuoppaan.
Lapioi nuotio kottikärryihin ja laita lihat kuoppaan. Peitä hiekalla ja kivillä. Lihojen päällä pitää olla n. 20-30cm hiekkaa. Tee päälle uusi nuotio. Polta nuotiota 9 tuntia tulen hiipumatta välillä ollenkaan. Mikään juhannuskokko sen ei tarvitse kuitenkaan olla :)
9 tunnin jälkeen nosta lihat ja nauti.
 
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan rosvopaistia!! Kukaan ei viettänyt koko päivää keittiössä, kun paistit tulivat maakuopassa ihan itsekseen. JA tästä riittää isollekin porukalle hyvin evästä. Iltapalaksi jäi vielä leivän päällekin.
 
Iloista viikonloppua!
 
Nähdään rakkaat, Jenny